AMSTERDAM - Defensie doet onderzoek naar de oorzaak van gezondheidsklachten van militairen die gelegerd waren op het NAVO-kamp in Kandahar in Afghanistan.

Militairen die last hebben van hun gezondheid hebben zich gemeld bij de militaire vakbond AFMP. De ziekteverschijnselen zijn mogelijk het gevolg van verbrandingsovens, die door militairen worden omschreven als ‘shit pits’, bij het kamp.

In de ovens worden onder andere uitwerpselen en plastic verbrand.

Er worden doorlopend internationale onderzoeken gedaan naar het mogelijke gezondheidseffect van de verbrandingsovens. ''Daar is nooit iets uitgekomen'', zegt een Defensiewoordvoerder.

Onrust

Omdat de onrust aanhoudt, onderzoeken Nederlandse experts nu het mogelijke schadelijke effect van verbrandingsovens op de militaire basis. Het onderzoek loopt nu en neemt volgens het ministerie van Defensie enkele weken in beslag.

Bij vakbond AFMP hebben zich zes militairen met 'ernstige longklachten' gemeld. Onder de strijdkrachten worden de klachten het ‘Afghanistan-kuchje’ genoemd. Het AD meldt donderdag dat er in sommige gevallen zelfs sprake is van acute leukemie.

Meldpunt

Volgens een woordvoerder is er nog geen compleet beeld van alle klachten. De vakbond wil daarom een meldpunt oprichten om in kaart te brengen hoeveel militairen ziekteverschijnselen hebben.

AFMP is blij met het onderzoek van Defensie. ''Er is al Amerikaans onderzoek gedaan en dat is mooi, maar wij vinden dat Nederland zelf objectieve metingen moet doen. De onrust moet worden weggenomen'', stelt de woordvoerder.

De SP heeft laten weten Kamervragen te stellen over de kwestie.