PARIJS - De Franse president Nicolas Sarkozy kondigt volgende week een herschikking van zijn kabinet aan. Dat meldden bronnen rondom de regeringspartij UMP woensdag.

Onder anderen UMP-zwaargewicht Alain Juppé wordt genoemd als kandidaat voor een belangrijk ministerie. De burgemeester van Bordeaux was van 1995 tot 1997 premier van Frankrijk.

Sarkozy lijkt vast te houden aan premier François Fillon. Die laatste is volgens opiniepeilingen populair bij de aanhang van de centrumrechtse UMP, waar beide politici toe behoren.

Vrouwen

Volgens de bronnen denkt Sarkozy nog na over nieuwe ministers van Financiën en Buitenlandse Zaken. De president zou ook meer vrouwen in het kabinet willen hebben.

Sarkozy zou de herschikking van het kabinet maandag bekend willen maken. Hij keert dan terug van de G20-top in Seoul.

Pensioenhervormingen

Sarkozy herschikt zijn kabinet kort nadat het hem was gelukt om pensioenhervormingen door te voeren. Zijn populariteit daalde mede daardoor echter tot een dieptepunt. Anderhalf jaar voor de verkiezingen is nog maar 30 procent van de Fransen tevreden over de president en zijn beleid.

Sarkozy zei in juli al eens dat hij de ministersploeg zou omgooien, als de pensioenhervormingen achter de rug waren. Het nieuwe kabinet moet aan oplossingen voor het begrotingstekort gaan werken.