LISSABON - Een recordaantal nieuwe stimulerende middelen stelt de Europese drugscontrole steeds meer op de proef. In 2009 werden 24 nieuwe zogenoemde psychoactieve stoffen officieel vastgesteld.

Dat maakte het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EWDD) in Lissabon woensdag bekend. Het is niet alleen het grootste aantal dat ooit in een jaar is gemeld, het is ook bijna een verdubbeling in vergelijking met het jaar ervoor.

Bij de nieuwe drugs gaat het om synthetische verbindingen. Ook het 'spice'-verschijnsel, waarbij kruidenproducten vermengd met synthetische drugs worden gerookt, neemt toe.

Cannabis

Wat cannabis betreft, stelt het EWDD vast dat het gebruik daarvan in sommige Oost-Europese landen inmiddels hoger ligt dan in West-Europa. Tsjechië spant de kroon met naar schatting 28,2 procent consumenten in de leeftijdsgroep 15-34 jaar.

Nederland is al jaren een middenmoter, net als onder meer Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië met een stabiele of dalende consumptie. Roemenië staat helemaal onderaan. In dit land gebruikt naar schatting nog geen 1 procent van de jongvolwassenen cannabis.