AMSTERDAM - China moet politieke hervormingen omarmen om zich op die manier van sociale stabiliteit en economische groei te verzekeren. Dat heeft de Britse premier David Cameron woensdag gezegd.

"De toename van economische vrijheid in China de afgelopen jaren is heel gunstig geweest voor China en de rest van de wereld", zei Cameron in een toespraak op de universiteit van Beijing.

"Ik hoop dat mettertijd dit tot een grotere politieke openheid zal leiden, omdat ik ervan overtuigd ben dat economische en politieke vooruitgang samen de beste garantie voor voorspoed en stabiliteit zijn."

Voor zover bekend heeft Cameron niets gezegd over specifieke gevallen van politieke onderdrukking zoals de gevangenisstraf van elf jaar voor Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo.

Bezoek

Cameron deed zijn uitspraken op de tweede en laatste dag van zijn bezoek aan China, dat voornamelijk in het teken staat van het aanhalen van zakelijke banden. De premier heeft zich ten doel gesteld de bilaterale handel vóór 2015 te verdubbelen naar meer dan honderd miljard dollar.

Cameron wordt vergezeld door vier van zijn ministers en ongeveer vijftig belangrijke zakenmensen. In het recente verleden bezocht niet eerder een zo grote officiële Britse delegatie het land.