JAKARTA - De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag Indonesië uitvoerig geprezen voor de de nationale filosofie van eenheid en diversiteit van geloven en etnische achtergronden.

Tijdens een toespraak voor studenten van de Nationale Universiteit in Jakarta noemde Obama Indonesië een voorbeeld en inspiratiebron voor de wereld.

''Eenheid is krachtiger dan verdeeldheid'', aldus Obama, die zijn speech tot enthousiasme van zijn toehoorders doorspekte met Indonesische woorden en wat grapjes.

Het Amerikaanse staatshoofd refereerde ook aan zijn bezoek eerder op de dag aan de Istiqlal-moskee, ''die is ontworpen door een christelijke architect''.

Schoenen uit

De moskee in het centrum van Jakarta biedt plaats aan 100.000 gelovigen, is het grootste islamitische gebedshuis van Zuidoost-Azië en staat tegenover een katholieke kathedraal. Obama, zelf een christen, had zijn schoenen uitgetrokken voor het bezoek aan de moskee en zijn vrouw Michelle droeg een hoofddoekje uit respect.

Het was de eerste keer dat Michelle Obama het land bezocht waar haar echtgenoot vier jaar woonde in zijn kindertijd.

Niet toegestaan

Ongeveer 90 procent van de ruim 240 miljoen Indonesiërs staat te boek als moslim. De oud-kolonie van Nederland herbergt echter ook grote aantallen aanhangers van andere geloven, zoals het christendom. Indonesië is een seculiere republiek. Alle inwoners staan verplicht geregistreerd als aanhanger van een van de zes erkende geloven. Atheïsme is formeel niet toegestaan in Indonesië.

Meer dan zesduizend studenten waren woensdagmorgen getuige van de toespraak van Obama in het auditorium van de Nationale Universiteit in Jakarta.

Fundering

Het staatshoofd prees de overgang van Indonesië van een dictatuur naar een democratische open markteconomie die ruimte biedt voor mensen met allerlei achtergronden en geloven: ''Eenheid in diversiteit. Dat is de fundering van Indonesië's voorbeeld voor de wereld, en het is de reden waarom Indonesië zo'n belangrijke rol gaat spelen in de 21e eeuw.''

Obama wil de verhoudingen tussen de Verenigde Staten en de islamgemeenschap in de wereld verbeteren, en tegelijkertijd extremisten keihard aanpakken. ''Met z'n allen moeten we al-Qaeda en hun filialen verslaan, zij die geen leiderschap kunnen claimen van enige religie, zeker niet die van een grote wereldreligie als de islam'', aldus Obama.

Obama's bezoeken moskee