YANGON - De Verenigde Solidariteit en Ontwikkeling Partij, nauw verbonden aan het militaire bewind in Myanmar, stelt een grote overwinning te hebben behaald tijdens de 'verkiezingen' in het land van zondag.

Circa 80 procent van de zetels komt in handen van de partij, zo meldde een hoge functionaris binnen de USDP, zoals de Engelstalige afkorting van de partij luidt.

De USDP onderhoudt zeer warme banden met dictator Than Shwe, die Myanmar (voorheen Birma) sinds 1992 in een ijzeren greep heeft.

Zondag had in Myanmar voor het eerst in 20 jaar tijd een stembusgang plaats, die werden geboycot door de de belangrijkste oppositiepartij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi.

Westerse landen en Japan omschreven de verkiezingen als een schijnvertoning.

Onregelmatigheden

Volgens niet-officiële berichten uit het land zijn er tijdens de stembusgang onregelmatigheden geweest. Kiezers zouden zijn geïntimideerd. Sommige stemgerechtigden stelden dat ze niet privé mochten stemmen. Bovendien zou de opkomst laag zijn geweest.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon noemde de stembusgang maandag ''onvoldoende transparant'' en riep de junta opnieuw op politieke gevangenen vrij te laten.

Asean, het blok van landen in Zuidoost-Azië, was veel positiever en sprak dinsdag van ''een significante stap voorwaarts'' voor Myanmar.