GORLEBEN - De Duitse politie is in de nacht van maandag op dinsdag begonnen met het verwijderen van blokkades tegen het transport van kernafval in de gemeente Gorleben.

Een zwaar betonblok, waar boeren zich aan hadden vastgeketend, is inmiddels weggehaald. Het kan uren gaan duren voordat alle demonstranten, circa 1500 personen, zijn verwijderd van de straten die later op de dag bereden zullen worden door elf vrachtwagens met nucleaire lading.

Eindbestemming is een twintig kilometer verderop gelegen zoutkoepel. Een goederentrein met kernafval vertrok vrijdag vanuit Frankrijk.

Demonstranten blokkeerden de rails sindsdien diverse keren op meerder plaatsen, waardoor het transport een enorme vertraging heeft opgelopen.

Laatste etappe

Het nucleaire afval bereikte maandag per spoor de Duitse gemeente Dannenberg. Daar is het nucleaire afval overgeladen op vrachtwagens. Deze zijn dinsdagmorgen vertrokken naar een tijdelijke opslagplaats in Gorleben, 20 kilometer verderop. Het is de laatste etappe van het transport van kernafval.

Elfde transport

Het is het elfde transport van nucleair afval vanuit Frankrijk naar Gorleben in dertig jaar tijd. Het protest tegen de opslag van kernafval in Duitsland is toegenomen sinds de Duitse regering in september aankondigde dat de zeventien kerncentrales in het land twaalf jaar langer energie zullen produceren.

Greenpeace wil dat alle kerncentrales worden gesloten. Volgens de organisatie is er genoeg windenergie, zonne-energie en waterkracht om in onze energiebehoefte te voorzien. Het afval dat naar Gorleben wordt vervoerd, is volgens de organisatie nog 240.000 jaar radioactief.

Tsjernobyl

Zij spreekt van een zeer gevaarlijk transport, dat elf keer de hoeveelheid radioactief materiaal vervoert dan bij de ramp in 1986 in Tsjernobyl is vrijgekomen. Ook komt er volgens de milieubeweging straling uit de containers, die kankerverwekkend kan zijn.

Greenpeace heeft liever dat het afval bovengronds wordt opgeslagen dan ondergronds zoals in Gorleben.

Blokkade kerntransport