HITZACKER - De Duitse politie heeft maandag een einde gemaakt aan een blokkade van het transport van kernafval van Frankrijk naar het Duitse Gorleben. Ongeveer drieduizend demonstranten blokkeerden de spoorweg bij de plaats Hitzacker, ten zuidoosten van Hamburg.

De trein met zijn omstreden lading reed maandagmorgen verder.

De politie raakte zondagavond slaags met honderden activisten, die zich met geweld verzetten tegen het vervoer van radioactief afval. Duitse media meldden maandag evenwel dat deze blokkade van een zogeheten Castortransport relatief kalm is verlopen. Castor is de merknaam van een speciaal omhulsel voor het vervoer van de stof.

Tegenstanders van kernenergie betogen vaak met blokkades op de rails tegen het Castortransport.

Waterkanon

De politie zette zondag onder meer wapenstokken en een waterkanon in op verschillende plaatsen. Agenten verrichtten een nog onbekend aantal arrestaties. Ook maakten de actievoerders melding van gewonden. Een woordvoerster van de politie meldde dat de activisten een politieauto in brand hebben gestoken.

Inmiddels zou de sfeer minder gespannen zijn. Volgens de politiezegsvrouw verlaten de meeste demonstranten de spoorbaan op vrijwillige basis. Het kan nog uren duren voordat de trein verder rijdt. ''We hebben geen haast'', aldus de woordvoerster van de politie.

Dannenberg

De trein is sinds vrijdag onderweg naar een station in de plaats Dannenberg. Vrachtwagens verzorgen vervolgens het laatste deel van het transport, naar de zoutkoepel in de gemeente Gorleben die functioneert als opslagplaats voor het afval.

Volgens de organisatoren van het protest deden duizenden mensen mee aan de protestacties. Het is het elfde transport van nucleair afval vanuit Frankrijk naar Gorleben in drie decennia.

Het protest tegen de opslag van kernafval in Duitsland is toegenomen sinds de Duitse regering in september aankondigde dat de zeventien kerncentrales in het land twaalf jaar langer energie zullen produceren.

Blokkade kerntransport