DANNENBERG - De Duitse politie is zondag slaags geraakt met demonstranten die het transport van kernafval van Frankrijk naar het Duitse Gorleben probeerden tegen te houden. Agenten namen het bij de stad Dannenberg op tegen ongeveer duizend activisten, aldus een woordvoerster.

De demonstranten hebben onder meer de spoorbaan geblokkeerd. Daardoor is het nucleaire transport in ieder geval tot maandagochtend stilgelegd, meldde de Duitse politie zondagavond.

De trein staat bij Dahlenburg, vlakbij Dannenberg en ten zuidoosten van Hamburg. Om vandalisme te voorkomen wordt de trein afgezet met prikkeldraad.

Om de demonstranten uiteen te drijven heeft de politie onder meer de wapenstok gebruikt en een waterkanon ingezet. Agenten verrichtten enkele arrestaties. Ook waren er meldingen van gewonden. Onduidelijk is hoeveel mensen werden aangehouden en hoeveel gewonden er zijn.

Castor-transport

In de Duitse stad Dannenberg moet de inhoud van het zogenoemde Castor-transport worden overgeladen van treinwagons op vrachtwagens, die het kernafval de laatste 20 kilometer over de weg naar Gorleben transporteren.

Eerder had de trein ook in Frankrijk vertraging opgelopen door protestacties.