LISSABON - China zal Portugal steun bieden om de economische crisis door te komen. Dat heeft de Chinese president Hu Jintao zondag gezegd tijdens een staatsbezoek aan Portugal.

Hij legde zich echter niet vast op de koop van Portugees schuldpapier, zoals eerder bij Griekenland wel gebeurde.

''We zijn bereid door concrete maatregelen Portugal te steunen met de gevolgen van de wereldwijde financiële crisis'', aldus de Chinese president op een persconferentie met de Portugese premier José Socrates.

De twee landen tekenden een reeks samenwerkingsovereenkomsten op het gebied van toerisme, telecommunicatie, financiën, logistiek en duurzame energie.

Bilaterale handel

Ook zullen Chinese bedrijven door de regering worden aangespoord om in Portugal te investeren, terwijl China Portugese bedrijven zal aanmoedigen meer naar 's werelds op een na grootste economie te exporteren. Daarmee moet hun bilaterale handel in 2015 worden verdubbeld.

Zo heeft het Chinese energiebedrijf China Power Holding International een overeenkomst getekend met nutsconcern EDP, het grootste bedrijf van Portugal. De Chinezen nemen mogelijk een belang in het bedrijf.

Griekenland

Bij een bezoek van de Chinese premier Wen Jiabao aan Griekenland begin oktober werd nog gezegd dat China Griekse staatsobligaties gaat opkopen. Net als Griekenland kampt Portugal met ernstige financiële problemen. De geldmarkten maken zich zorgen over de tekorten en schulden van het land, waardoor het duurder wordt om kapitaal te lenen.

Het Portugese parlement ging vorige week nog akkoord met een pakket bezuinigingen van 5 miljard euro. De regering streeft naar een begrotingstekort dit jaar van 7,3 procent en 4,6 procent in 2011. Door de export te stimuleren, hoopt Portugal een nieuwe recessie onder druk van de bezuinigingen en belastingverhogingen te voorkomen.