ROME - Parlementsvoorzitter Gianfranco Fini heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi zondag opgeroepen om af te treden.

Hij deed dit in de stad Perugia tijdens een bijeenkomst van zijn nieuwe partij Toekomst en Vrijheid.

Berlusconi is voortdurend in opspraak. Vorige week nog bleek dat de premier had gelogen tegen de politie. Berlusconi kreeg zo een minderjarig meisje vrij dat een seksfeest had bezocht waar ook hij aanwezig was.

Homoseksueel

Deze week trok hij internationaal de aandacht door in een reactie op dat schandaal te zeggen dat het beter is ''om mooie meisjes leuk te vinden dan om homoseksueel te zijn.''

Fini is medeoprichter van Berlusconi's partij Volk van de Vrijheid. De twee raakten echter gebrouilleerd, waarna Fini zijn eigen partij oprichtte. Hij wil met het ontslag van Berlusconi de weg vrijmaken voor de formatie van een centrumrechts kabinet met een nieuw programma.

Geen intentie

Het Italiaanse persbureau Ansa meldde kort na Fini's oproep dat de 74-jarige premier ''geen intentie heeft om op te stappen." Berlusconi is aan zijn derde periode als premier bezig. Hij bekleedde dat ambt in de jaren 1994-1995, 2001-2006 en van 2008 tot heden.