STOCKHOLM - De Zweedse politie heeft een verdachte opgepakt voor de racistische schietpartijen in Malmö. Het gaat om een 38-jarige man. Hij is zaterdagavond door een arrestatieteam thuis aangehouden.

Dat meldde de Zweedse politie zondagmiddag tijdens een persconferentie.

De gepakte man wordt volgens de openbaar aanklager verdacht van moord op 10 oktober 2009 op een vrouw bij een moskee en zeven pogingen tot moord bij schietincidenten. Daarbij raakten meerdere mensen zwaargewond.

Volgens de aanklager ontkent de verdachte alle betrokkenheid. Een politiewoordvoerder zegt dat de man een vergunning had voor twee wapens. Een ervan zou bij zeker vijftien incidenten zijn gebruikt, al wil de politie zondag niet bevestigen of dit wapen inderdaad is gevonden.

De rechter besluit dinsdag of het Openbaar Ministerie voldoende bewijs heeft om de verdachte langer vast te houden.

Vijftig schietincidenten

De politie van Malmö telde totaal ongeveer vijftig schietincidenten sinds oktober vorig jaar. Bij de gevallen die de verdachte nu ten laste worden gelegd, ging het steeds om hetzelfde kaliber wapen. Bij de andere incidenten zijn ook andere wapens gebruikt.

De beschietingen leken lukraak te zijn, maar ze vonden steeds plaats in het donker met immigranten als doelwit. De eerste beschieting was oktober 2009 bij een moskee.

Een 20-jarige vrouw kwam daarbij om, haar partner raakte zwaargewond. Bij andere incidenten raakten de slachtoffers meestal niet levensgevaarlijk gewond.