YANGON - De eerste verkiezingen in twintig jaar in het Aziatische Myanmar verlopen rustig, meldden inwoners zondag. De verkiezingen zijn omstreden, omdat het militaire regime een kwart van parlementszetels voor zichzelf heeft gereserveerd.

Ook zijn veel afgezwaaide militairen verkiesbaar als burger. Oppositiepartijen hebben al geklaagd over fraude en bedreiging in de dagen voor de verkiezingen. Oppositiepartij NLD van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, die al jarenlang huisarrest heeft, boycot de verkiezingen.

De NLD won de verkiezingen in 1990, maar de militaire junta verklaarde die uitslag ongeldig.

Geen waarnemers

Het militaire regime heeft geen waarnemers toegelaten bij de verkiezingen. Meerdere ambassadeurs die een uitnodiging kregen voor een rondrit langs stembureaus, hebben die afgeslagen. De ambassadeurs vonden de voorwaarden voor de rondgang te streng.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde de verkiezingen zondag ''allesbehalve vrij en eerlijk. Te lang hebben de inwoners van Birma niet het recht om hun eigen bestemming te kiezen'', zei Obama, waarbij hij de vorige naam van het land Myanmar gebruikte.

''We doen opnieuw een oproep aan de autoriteiten om Aung San Suu Kyi en andere politieke gevangenen direct en onvoorwaardelijk vrij te laten.''

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zei in maart al ''teleurgesteld en gefrustreerd'' te zijn over de manier waarop de militaire machthebbers de verkiezingen organiseerden.