MUMBAI - De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich zaterdag ontevreden getoond met de vooruitgang in Pakistan en Irak. Hij zei dat de Pakistaanse strijd tegen binnenlands extremisme ''niet zo snel gaat als we zouden willen''.

Hij stelde ook dat Pakistan een partner moet zijn in de opbouw van buurland Afghanistan, zei de Amerikaanse president zondag tegen studenten in Mumbai tijdens zijn staatsbezoek aan India. In Pakistan zijn islamitische extremisten actief, die sympathiseren met de Taliban in Afghanistan.

Obama hekelde ook de politieke impasse in Irak. In dat land proberen politici al sinds maart vergeefs om een coalitie te vormen. ''Het duurt te lang om een regering te formeren. Dat is een bron van frustratie voor ons en voor het Iraakse volk''.

Ook kritiek Myanmar

De president uitte ook kritiek op Myanmar. In dat land zijn zondag de eerste verkiezingen sinds twintig jaar. De verkiezing is ''allesbehalve vrij en eerlijk'', zei Obama. Het militaire regime heeft de verkiezingen zo georganiseerd dat de strijd gaat tussen twee partijen die het leger erg gunstig gezind zijn. Voor de oppositie is amper plaats.

Obama adviseerde zijn gastland India om een dialoog aan te gaan met het rivaliserende buurland Pakistan. De twee landen hebben al decennia een moeizame relatie en voerden drie oorlogen. De Amerikaanse president stelde dat de twee landen moeten beginnen te spreken over kwesties die niet zo omstreden zijn.