WASHINGTON - De Verenigde Staten zijn vooraf minstens vijf keer getipt over een Pakistaans-Amerikaanse man die een sleutelrol speelde bij de aanslagen op de Indiase metropool Mumbai in 2008.

Dat meldde de Amerikaanse krant Washington Post zaterdag op basis van een nog niet gepubliceerd rapport.

De 50-jarige man, David Coleman Headley, zou locaties hebben verkend voor een gecoördineerde aanval door terroristen van de radicaalislamitische Pakistaanse groepering Lashkar-e-Taiba. Die aanval vond uiteindelijk plaats in het centrum van Mumbai.

Doden

In drie dagen doodden de zwaarbewapende terroristen meer dan 160 mensen en verwondden ze meer dan 300 anderen. Ook een Nederlander kwam om het leven.

Ondanks de waarschuwingen die Amerikaanse inlichtingendiensten tussen 2001 en 2008 kregen over Headleys betrokkenheid bij Lashkar-e-Taiba, werd Headley niet extra in de gaten gehouden of verhoord. Hij reisde in 2006 vrijuit naar Europa, India, Pakistan en Dubai, waar hij informatie verzamelde die de aanslagen mogelijk maakten.

Conceptrapport

Journalisten van de Washington Post en ProPublica, een collectief van onderzoeksjournalisten, baseerden zich op een conceptrapport door de Amerikaanse Directeur Nationale Inlichtingendiensten (DNI).

ProPublica maakte drie weken geleden al bekend dat de vrouw van Headley in 2005 het Amerikaanse onderzoeksbureau FBI waarschuwde. Zij meldde destijds dat haar man trainingen kreeg van Lashkar-e-Taiba.

Naar nu blijkt kregen de Amerikaanse inlichtingendiensten hun eerste tip al in 2001 van een ex-vriendin van Headley. Het onderzoek werd toen gesloten omdat de autoriteiten geen gevaar in hem zagen.