NAPELS - Een ongeveer 2000 jaar oud gebouw in Pompeii, een Romeinse stad die in het jaar 79 werd bedolven bij een vulkaanuitbarsting, is zaterdag ingestort. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA. Waarschijnlijk is de fundering van het complex aangetast door een waterlek.

De stenen Schola Armaturarum Juventutis Pompeianae (Wapenschool voor de Jeugd van Pompeii) is rond zonsopkomst ingestort. Ruim een uur later, toen de werknemers van het archeologische complex arriveerden, kwam de ravage aan het licht.

Het gebouw stond aan een van de belangrijkste straten van het oude Pompeii. De Schola was niet toegankelijk voor het publiek, maar wel zichtbaar vanaf de straat. De Schola was vroeger een onderkomen voor gladiatoren, vermoedden archeologen. In het gebouw bereidden ze zich voor op de gevechten in de nabijgelegen arena. Wandschilderingen beelden de strijd af.

Door het instorten van de Schola groeit de discussie over gebrekkig onderhoud van Pompeii. De Italiaanse president Giorgio Napolitano sprak van "een schande voor Italië".

Vesuvius

Pompeii was een bloeiende gemeenschap, iets ten zuiden van het huidige Napels. De stad werd in 79 na Christus verwoest door een uitbarsting van de nabijgelegen vulkaan Vesuvius. Alles werd bedekt onder een dikke laag as. Pas in de negentiende eeuw werd Pompeii opgegraven.

Doordat Pompeii eeuwenlang bedekt was door vulkaanas, is het een van de best bewaarde overblijfselen uit de Romeinse tijd. In 1997 plaatste VN-organisatie Unesco het complex op de Werelderfgoedlijst. Elk jaar trekt Pompeii miljoenen bezoekers.