ROME - De 86-jarige oud-SS'er en oorlogsmisdadiger Michael Seifert is zaterdag in een Italiaanse militaire gevangenis in de buurt van Napels overleden. Dat meldden Italiaanse media.

De in Oekraïne geboren Seifert is ook wel bekend als 'het beest van Bolzano'. Bij die Noord-Italiaanse stad was een concentratiekamp gevestigd. Daar werden Italiaanse Joden en verzetslieden opgesloten die op transport gesteld zouden worden.

Seifert beging daar tussen 1944 en 1945 als bewaker gruwelijke misdaden. Zo zou hij een jonge gevangene hebben laten verhongeren en een ander de ogen hebben uitgestoken. Ook vermoordde hij een vrouw en haar dochter, nadat hij ze had gemarteld.

Val

Volgens de gevangenisautoriteiten maakte Seifert vorige week een val in de gevangenis, waarna zijn gezondheid snel achteruit ging.

De in Oekraïne geboren Seifert vluchtte in 1951 naar Canada. Dat land leverde hem in 2008 uit aan Italië, waar hij in 2000 door een militair tribunaal bij verstek tot levenslang was veroordeeld voor zijn misdaden. Hij zou bij achttien gevallen van moord en foltering betrokken zijn geweest.