DANNENBERG - Vele duizenden Duitsers hebben zaterdag gedemonstreerd tegen een omstreden transport van kernafval naar het Duitse plaatsje Gorleben.

Volgens de organisatoren waren er bij de Duitse stad Dannenberg ongeveer 50.000 mensen op de been. De politie hield het op meer dan 10.000. De demonstranten luisterden er naar toespraken en muziek.

Ongeveer 150 demonstranten probeerden de vermoedelijke route van transport te blokkeren. Ze groeven onder andere een gat in de weg.

De politie gebruikte pepperspray en wapenstokken om de betogers te verwijderen.

De antikernenergiebeweging heeft vermoedelijk een impuls gekregen door het kabinetsbesluit om de zeventien kerncentrales langer open te houden.

Wagons

De elf wagons met kernafval, afkomstig uit Frankrijk, komen zaterdag aan bij het station in Dannenberg. Vandaar gaat het transport 20 kilometer over de weg naar Gorleben, waar het vermoedelijk zondag aankomt.

In Gorleben wordt het afval in zoutlagen opgeslagen. Betogers vinden de opslag te gevaarlijk. De zoutlagen zijn volgens hen te ondiep.

Route

De route van het zwaarbeveiligde transport werd zaterdagochtend vroeg aangepast om betogers te ontlopen. Eerder liep de trein vertraging op omdat betogers zich bij de Franse stad Caen aan de rails hadden vastgeklonken.

De autoriteiten hadden zo’n 16.000 agenten ingezet om het zogeheten Castor-transport te begeleiden.

Het kernafval komt oorspronkelijk uit Duitsland. Het werd in Frankrijk door het bedrijf Areva bij La Hague geschikt gemaakt voor opslag.

Duitsers de straat op tegen kernenergie