PARIJS - Somalische piraten meldden zaterdag recordbedragen aan losgeld voor de vrijlating van twee tankers.

Ze meldden 9,5 miljoen dollar (6,8 miljoen euro) te hebben ontvangen voor de Zuid-Koreaanse olietanker Samho Dream, die ze in april in de Indische Oceaan hadden gekaapt.

Het schip was met 170 miljoen dollar (110 miljoen euro) aan olie op weg van Irak naar de VS.

''We tellen het geld nu en zullen het schip snel verlaten'', zei kaper Hussein tegen persbureau Reuters. Het is het hoogste bedrag ooit betaald aan Somalische kapers, stelt coördinator Andrew Mwangura van het Oost-Afrikaanse Zeevaarders Assistentieprogramma in Mombassa.

Onder begeleiding

Eerder op de dag meldden Somalische piraten al dat ze 9 miljoen dollar (6,4 miljoen euro) hadden gekregen voor een tanker met negentien Chinese bemanningsleden. Het schip Golden Blessing, dat onder de vlag van Singapore voer, was in juni door piraten overmeesterd.

Na de vrijlating zaterdag is het schip onder begeleiding van de Chinese marine onderweg naar veiliger wateren.

Recordaantal

Piraten hebben voor de kust van Somalië momenteel een recordaantal van dertig schepen met zo'n 550 opvarenden in hun macht. Woensdag enterden ze nog een schip dat met twintig passagiers en negen bemanningsleden onderweg was van Tanzania naar de eilandengroep de Comoren.

Fregatten van vele landen proberen zoveel mogelijk schepen voor de kust van Somalië te begeleiden. Nederland doet met bevoorradingsschip Hr.Ms. Amsterdam mee met de EU-actie tegen piraten. De onderzeeboot Hr.Ms. Zeeleeuw, die met afluisterapparatuur piraten probeerde op te sporen, is momenteel op de terugweg van de Somalische kust naar Nederland.

Veroordeling is lastig

Geregeld worden kapers opgepakt en overgebracht naar rechtbanken in Kenia en de Seychellen. In Kenia zijn er nu 136 in hechtenis. Veroordeling blijkt echter lastig. Vrijdag zijn in Kenia nog zeventien verdachten vrijgesproken.