PARIJS - De route van het omstreden kerntransport van het Franse La Haye naar het Duitse Gorleben is zaterdagochtend vroeg verlegd om betogers te ontlopen.

Dat heeft de actiegroep Get Out of Nuclear laten weten.

Het transport over 1000 kilometer liep vrijdag uren vertraging op, omdat betogers zich aan de treinrails hadden vastgeklonken met metalen buizen en cement in de buurt van Caen in het noordwesten van Frankrijk.

De autoriteiten hadden zo’n 16.000 agenten ingezet om het zogeheten Castor-transport te begeleiden. De politie arresteerde zeven actievoerders. Drie betogers zijn naar het ziekenhuis gebracht met brandwonden.

Tsjernobyl

Het transport vervoert 123.000 kilo afval, dat twee keer zoveel radioactiviteit zou bevatten als dat vrijkwam tijdens de ramp in Tsjernobyl. De trein rijdt met veertien rijtuigen: elf met afval en drie gevuld met agenten van de oproerpolitie.

De trein met het kernafval komt naar verwachting zaterdag aan bij het station in Dannenberg. Vandaar gaat het 20 kilometer over de weg naar Gorleben, waar het afval in zoutlagen moet worden opgeslagen. Betogers vinden de opslag te gevaarlijk. De zoutlagen zijn volgens hen te ondiep.

40.000 demonstranten

De politie houdt rekening met 40.000 fanatieke demonstranten, een van de grootste betogingen tegen kernenergie in Duitsland ooit. Op bijna elke straathoek staan politiewagens. Waterkanonnen staan paraat op verscheidene plaatsen in de stad.

De beweging tegen kernenergie leefde recent op, toen de Duitse regering besloot de zeventien kerncentrales langer open te houden. De politieke partijen Grünen en Linke staan vierkant achter de betogers. Linke-fractievoorzitter Gregor Gysi wil persoonlijk met een tractor het transport blokkeren.