PESHAWAR - Door een bomaanslag op een Pakistaanse moskee in het noorden van het land zijn vrijdag tientallen mensen om het leven gekomen. De aanslag had plaats tijdens het wekelijks gebed, meldden lokale functionarissen.

Waarschuwing: deze fotoserie bevat schokkende beelden.

"Dit was een zelfmoordaanslag en er zijn veertig doden tot nu toe", aldus een provinciale functionaris. Onder de doden zouden ook twee kinderen zijn. Tientallen mensen zijn naar ziekenhuizen gebracht, velen zijn zwaargewond.

De autoriteiten vrezen dat het dodental nog verder zal oplopen. "Er waren meer dan honderd mensen in de moskee. Het dak van de grote zaal is ingestort door de ontploffing. Een aantal mensen ligt nog onder het puin", aldus een lokale functionaris.

Taliban

De moskee staat in Darra Adam Khel, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Peshawar. De aanslag is de bloedigste in Pakistan sinds een zelfmoordenaar in september in de westelijke stad Quetta een sjiitische processie aanviel. Daarbij kwamen 54 mensen om het leven.

Sinds 2007 zijn al circa vierduizend mensen om het leven gekomen door zelfmoordaanslagen en andere terreuracties. De autoriteiten stellen vrijwel altijd dat de radicaalislamitische Taliban verantwoordelijk is voor het geweld.

Blackwater

Een woordvoerder van de Taliban ontkende vrijdag dat zijn organisatie achter de meest recente aanslag zit. Hij stelde via de telefoon dat het Amerikaanse bedrijf Blackwater de hand heeft gehad in de aanslag.

De particuliere beveiligingsonderneming Blackwater werd berucht door een aantal schandalen in Irak, na de Amerikaanse invasie in dat land in 2003. Later doopte het bedrijf zijn naam om in Xe.

Aanslag moskee Pakistan