DEN HAAG - Voor de Nederlandse onderzeeboot Hr.Ms. Zeeleeuw zit de deelname aan de strijd tegen piraten voor de kust van Somalië erop. De onderzeeër keert naar verwachting half december terug in de thuishaven Den Helder.

Dat heeft het ministerie van Defensie vrijdag gemeld. De Zeeleeuw, die onder meer beschikt over afluisterapparatuur, heeft samen met andere maritieme eenheden de activiteiten rond piratenkampen en gekaapte schepen in kaart gebracht.

Piraten vormen een groot probleem voor het drukke scheepvaartverkeer in de Golf van Aden.

De onderzeeboot was actief voor operatie Ocean Shield, de antipiraterij-missie van de NAVO. De inzet van de duikboot kostte ongeveer 2,3 miljoen euro.

Defensie zegt "om operationele redenen" niets over de aard van de informatie en de manier waarop de duikboot die heeft verkregen. Wel geeft het ministerie aan dat de gegevens bijvoorbeeld zijn gebruikt om piratenboten te onderscheppen.

Onderschepping

Zo ontdekte de Zeeleeuw vermoedelijke piraten die vol beladen op weg waren naar open zee. Een Brits fregat, de HMS Montrose, heeft de zeerovers vervolgens onderschept.

In de wateren bij Somalië is ook een missie van de Europese Unie tegen piraterij gaande, Atalanta. Het Nederlandse bevoorradingsschip Hr.Ms. Amsterdam doet daar momenteel aan mee.