RANDUSARI - De vulkaan Merapi op het Indonesische eiland Java heeft sinds de eerste uitbarsting op 26 oktober al ruim honderd levens geëist. Vrijdag vond een zware uitbarsting plaats waardoor zeker 58 mensen omkwamen.

De meeste slachtoffers zijn verbrand. Vele tientallen mensen zijn met brandwonden in het ziekenhuis opgenomen.

De vulkaan spuwt as uit die tot 18 kilometer in de omgeving neer komt. Dat meldden Indonesische autoriteiten.

Onder de doden zijn veel kinderen uit het dorp Argomyolo, op 18 kilometer van de vulkaan. ''Ik vond er een kind, vader en moeder nog in hun bed.''

''Ze moeten nog in slaap zijn geweest toen de hete as hun huis bereikte'', aldus reddingswerker Utha, toen hij tien lijken afleverde bij het ziekenhuis. ''We vonden ook een dode man met de telefoon nog in zijn hand.''

Hete grond

Volgens de politie is het dorp Argomyolo tot de grond toe afgebrand door de aswolken. ''Toen ik er kwam, was de grond er nog heet'', zei reddingswerker Teguh Dwi Santosa.

Veel slachtoffers van de eruptie op vrijdag woonden in de stad Bronggang die 15 kilometer van de krater ligt in de gevarenzone. De slachtoffers hadden geweigerd om het gebied te verlaten, aldus de autoriteiten.

De veiligheidszone is nu uitgebreid van 15 naar 20 kilometer vanaf de vulkaan. Iedereen binnen deze zone heeft het bevel gekregen om te vertrekken. ''Het evacuatieproces is nog gaande. We vrezen dat we nog meer doden vinden, omdat enkele locaties nog steeds onbereikbaar zijn door de hete as.''

Paniek

De uitbarsting van vrijdag lijkt de zwaarste van deze vulkaan in een eeuw. De stoomwolken en hete as uit de 2914 meter hoge vulkaan zorgden voor paniek en chaos, omdat vele mensen op de vlucht sloegen.

Het aantal evacués overstijgt nu de honderdduizend. Zo'n dertigduizend mensen hebben hun intrek genomen in een sportstadion, circa 25 kilometer vanaf de plek des onheils. President Susilo Bambang Yudhoyono heeft de vluchtelingen woensdag bezocht.

Het internationale vliegveld van Yogyakarta is gesloten, wegens de vele as in de lucht.

Indonesië kampte op 25 oktober ook al met een tsunami. Een golf van drie meter hoog verwoestte de afgelegen Mentawi eilandengroep, na een aardbeving met de kracht van 7,7 op de schaal van Richter. Die golf doodde 428 mensen, terwijl er nog 74 vermist zijn.