WUSIKARI - Na een nieuwe uitbarsting donderdagavond (Nederlandse tijd) van de Indonesische vulkaan Merapi is onder de bevolking grote paniek uitgebroken. De chaos en botsingen die hierdoor in het verkeer ontstonden, hebben zeker twee levens geëist.

Dat heeft een woordvoerster van het Nederlandse Kruis gemeld.

Volgens de woordvoerster was de uitbarsting van donderdag zo hevig, dat de gevarenzone nu tot 20 kilometer rondom de vulkaan reikt. De lava komt tot in het gebied van de stad Yogyakarta.

De Merapi is sinds de uitbarsting van begin vorige week bijna doorlopend actief gebleven. De vluchtelingenkampen waren eerder deze week al verplaatst, verder van de gevarenzone af.

Door de nieuwe uitbarsting moeten de kampen, die met zevenduizend mensen overvol zitten, opnieuw met spoed worden verplaatst.

Evacuatie

Het Rode Kruis helpt bij de evacuaties. Ook assisteert het Rode Kruis met het vervoeren van de gewonden naar het ziekenhuis.

De toestroom van mensen met ernstige brandwonden en ademhalingsproblemen is echter zo groot dat het universitaire ziekenhuis in Yogyakarta heeft laten weten dat het geen mensen meer kan opvangen.

Berg van vuur

Sinds begin vorige week zijn tientallen mensen omgekomen door de uitbarstingen van de vulkaan.

De 2914 meter hoge vulkaan Merapi op het eiland Java staat bekend als een van de actiefste vulkanen ter wereld. De naam Merapi betekent in het Javaans 'berg van vuur'.