PORT-AU-PRINCE - Overlevenden van de aardbeving van januari in Haïti hebben donderdag geweigerd hun tentenkamp bij de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince te verlaten.

De autoriteiten wilden de tentbewoners in veiligheid brengen voor de tropische storm Tomas, die op Haïti afkoerst.

De pogingen om circa tweeduizend mensen te evacueren uit het kampement Corail mislukte door het verzet van circa honderd jonge bewoners.

Inwoners van Corail en van andere kampen voor overlevenden van de aardbeving vrezen dat ze na het passeren van Tomas niet meer mogen terugkeren naar hun huidige verblijfplaats.

''We zijn hier al acht maanden en we zullen onze tent niet verlaten'', zei Natacha Jean. ''Waar zouden we naartoe moeten?''

Aardverschuivingen

Tomas trekt vermoedelijk in de nacht van donderdag op vrijdag over Haïti.

De Haïtiaanse autoriteiten houden rekening met harde wind en zware regenval door Tomas. Ze vrezen voor aardverschuivingen en het onderlopen van tentenkampen.

Dwang

Een medewerker van de dienst burgerbescherming stelde dat de evacuaties daarom zullen doorgaan. Hij zei dat als er aan het eind van de middag (plaatselijke tijd) nog mensen zijn die weigeren te vertrekken, ze onder dwang worden weggevoerd.

Na de verwoestende aardbeving van 12 januari verblijven er in Haïti nog circa 1,3 miljoen mensen in tentenkampen.

Bovendien is onlangs een cholera-epidemie in het Caraïbische land uitgebroken. De epidemie heeft zeker 440 levens geëist.