BOGOTA - De Colombiaanse minister van Defensie meent dat 99 procent van de bevolking de provocerende houding van de Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer (32) veroordeelt, net als het terrorisme van de FARC.

De onlangs naar buiten gebrachte video van Nijmeijer toont volgens Rodrigo Rivera ''de provocerende en koppige houding van hen die al het contact hebben verloren met de Colombiaanse realiteit'', zo verklaarde hij donderdag.

Nijmeijer wil bij de Colombiaanse rebellenbeweging blijven tot haar dood of tot de overwinning. Ze zei dat in een interview dat woensdag werd uitgezonden door de Wereldomroep.

Het interview is een maand voor de aanslag van het Colombiaanse leger op een FARC-kamp waar de Nederlandse zou verblijven, opgenomen. Sinds de aanval is er veel gespeculeerd over de dood van Nijmeijer.

De journalist die het interview deed, heeft verklaard dat de Nederlandse nog leeft en dat hij die informatie van de FARC heeft.

Strijdvaardig

Nijmeijer zegt in het interview dat ze niet gered wil worden. ''Als ze me willen bevrijden, zullen we ze ontvangen met mitrailleurs, mijnen en mortieren'', aldus Nijmeijer, die op de beelden een strijdvaardige indruk maakt.

''99 procent van de bevolking verwerpt de terroristische daden en die provocerende houding'', verklaarde de minister. ''Colombianen willen gewoon in vrede leven en dat niemand sterft. Dat gaan we met of zonder geweld bereiken.''

Landmijnen

Officiële bronnen maakten donderdag bekend dat het leger 870 landmijnen van de FARC heeft gevonden en vernietigd. Ook trof het leger 90 kilo explosieven van de FARC aan in het zuidelijke departement Putumayo.

Tot begin jarig tachtig had de FARC een marxistische boodschap. Daarna raakte de beweging steeds meer betrokken bij drugshandel en ontvoeringen.