OSLO - Het bewind in China zet Europese landen onder druk in de aanloop naar de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan dissident Liu Xiaobo, op 10 december in Oslo.

Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times donderdag op basis van gesprekken met westerse diplomaten.

Peking heeft brieven verstuurd naar diverse ambassades in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen.

In de brief worden de betreffende landen opgeroepen de uitreikingsceremonie van de Nobelprijs te boycotten en af te zien van de gebruikelijke felicitatieboodschappen aan het adres van de winnaar. De Chinese machthebbers beschouwen Liu Xiaobo als een crimineel.

Ambassadeur

Het is onduidelijk hoeveel landen China heeft benaderd. Nederland heeft ook een oproep ontvangen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nederland heeft China daarop laten weten dat de Nederlandse ambassadeur in Noorwegen de ceremonie in Oslo zoals gebruikelijk zal bijwonen, onafhankelijk van de keuze die het Nobelcomité heeft gemaakt.

Vrijlating

Toen begin oktober bekend werd dat Liu Xiaobo de prijs krijgt, zei Buitenlandse Zaken te blijven pleiten voor vrijlating van de mensenrechtenactivist. De toekenning van de prijs vestigt de aandacht op het belangrijke werk van mensenrechtenactivisten over de hele wereld.

China kan zijn eisen op veel manieren kracht bijzetten. Het land investeert op grote schaal in Europa en is onder meer een belangrijke partner voor landen als Griekenland en Spanje, die met grote economische problemen kampen.

Groot-Brittannië, dat eveneens in economisch zwaar weer verkeert, stuurt volgende week een topzware delegatie met premier David Cameron, een reeks ministers en zakenlieden naar China voor een handelsmissie.

Sarkozy

President Hu Jintao van China was donderdag in Frankrijk. Het regime in Peking zou de aanschaf van 110 Airbus-passagiersvliegtuigen overwegen voor Chinese luchtvaartmaatschappijen.

Mensenrechtenorganisaties kritiseerden Sarkozy omdat deze het bezoek nog niet heeft aangegrepen om te pleiten voor de vrijlating van Xiaobo.

Een woordvoerder van de Chinese delegatie zei donderdag dat de Nobelprijskwestie niet ter sprake was gebracht tijdens het bezoek aan Frankrijk.