AMSTERDAM - Duitsland maakt zich op voor een nieuw protest tegen kernenergie. Tegenstanders willen zaterdag aan de Duits-Franse grens een transport van afgewerkt kernafval uit het Franse La Hague naar de opslagplaats in Gorleben tegenhouden.

Organisatoren van de demonstratie verwachten bij de grensovergang Lauterbourg tussen de vijfhonderd en duizend deelnemers.

De lokale autoriteiten hebben donderdag alle protestacties binnen een strook van vijftig meter aan weerszijden van de spoorbaan door de regio Germersheim verboden.

Bij het vorige transport in november 2008 hadden meerdere jonge actievoerders zich aan de spoorrails vastgeketend, waarmee ze de trein urenlang ophielden.

Snel ingrijpen

De politie zegt bij eventuele blokkades snel te zullen ingrijpen. Een woordvoerder wilde niet zeggen hoeveel agenten voor de begeleiding van het transport worden opgetrommeld.

Een woordvoerder van het Anti-Atoom-Initiatief, Andreas Raschke, zei donderdag dat het niet in de bedoeling ligt het transport te verhinderen. Doel van de protestactie is politici ertoe te brengen hun besluiten te heroverwegen.

Ofschoon er geen mogelijkheden zijn om afgewerkte kernbrandstof definitief op te slaan, is besloten bestaande kerncentrales langer in bedrijf te houden. Als politici niet handelen, zullen mensen de straat op gaan om in te grijpen, zei Raschke.