NEW YORK - De Chinese president Hu Jintao heeft de Amerikaanse president Barack Obama als machtigste man ter wereld van de eerste plaats op de lijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes verdreven.

Dat heeft het blad woensdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt.

Traditioneel gezien nemen politieke leiders de belangrijkste plaatsen in. Van de 68 machtigste van de 6,8 miljard mensen op aarde staat de multimiljardair koning Abdullah van Saudi-Arabië op de derde plaats.

Premier Vladimir Poetin van Rusland volgt met de eerste religieuze leider in zijn kielzog, paus Benedictus XVI op vijf. Bondskanselier Angela Merkel is de eerste vrouw in het lijstje op zes.

Nieuwe media

Opvallend is dat enkele nieuwe media-gezichten voormannen van traditionele media hebben verdrongen. Zo staat Julian Assange van Wikileaks op plaats 68, maar komt directeur Mark Thompson van de BBC niet meer in de lijst voor.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg staat op plaats veertig, tien plekken hoger dan Bill Keller van The New York Times.

Criminelen

In de lijst staan drie criminelen: al-Qaeda-leider Osama bin Laden (57), de Mexicaanse leider van drugskartel Sinaloa Joaquín Guzmán (60) en de Indiër Dawood Ibrahim Kaskar (63) die een misdaadsyndicaat runt in India en een hand zou hebben gehad in de aanslagen in Mumbai in 2008, waardoor meer dan 170 mensen omkwamen.

Er staan geen Nederlanders in de lijst.