ATHENE - De opsporingsdiensten in Griekenland denken dat zeker drie en mogelijk vier personen verantwoordelijk zijn voor het verzenden van bompakketten naar een reeks ambassades in Athene en hoogwaardigheidsbekleders in het buitenland.

Dat meldde een woordvoerder van de Griekse politie woensdag.Tot nog toe zijn twee mannen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het complot.

Een van hen is door de politie in verband gebracht met een extreem linkse beweging met de naam Samenzwering van de cellen van het vuur. Deze organisatie dook in 2008 op in Athene en pleegde voornamelijk kleine aanslagen op overheidsgebouwen en huizen van politici.

Twee pakketjes, een dat werd verzonden naar de Italiaanse premier Silvio Berlusconi en een naar de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zijn waarschijnlijk niet verzonden door de twee gearresteerde mannen, denkt de politie.

Afstand

De pakketjes zijn op een flinke afstand van elkaar op de post gedaan, waardoor mogelijk nog twee mensen bij het complot zijn betrokken. De politie doet er alles aan om deze verdachte of verdachten snel te arresteren.

In de meeste poststukken met bommen die de afgelopen dagen werden verstuurd, waren de springstoffen in uitgeholde boeken verstopt. De kennis van een vwo-scholier was voldoende om de vuurwerkachtige bommen te kunnen maken, zo meldden media in Griekenland.

Ontsteker

Voor de ontsteking waren in de meeste gevallen een batterij en kabel geïnstalleerd. De explosies moesten tot stand komen via vonken, maar een goede ontsteker ontbrak in de meeste gevallen.

In totaal zijn sinds maandag veertien bompakketten aangetroffen. Een van de pakketten was geadresseerd aan de ambassade van Nederland in Athene.

Luchtpost

De autoriteiten in Griekenland hebben besloten dat de levering van luchtpost zeker tot donderdagavond stilligt, om uitgebreide controles mogelijk te maken. Tot nog toe raakte een persoon, een medewerker van een koeriersbedrijf, lichtgewond door de explosie van een pakketje. De overige pakketten richtten geen ernstige schade aan.