DEN HAAG - De van oorlogsmisdaden verdachte Radovan Karadzic heeft woensdag van het Joegoslavië-Tribunaal een maand de tijd gekregen om nieuw materiaal te bestuderen.

Karadzic kreeg eind oktober meer dan 14.000 pagina's bewijsmateriaal van de aanklagers en heeft volgens de rechters tijd nodig om die door te nemen.

Volgens rechter Kwon O-gon is het ''in het belang van het recht om het proces tijdelijk te schorsen''. De rechter benadrukte verder dat de aanklagers hun documenten op tijd aan Karadzic moeten overdragen, omdat hij anders te veel papierwerk tegelijk moet doornemen.

Kwon zei ''in toenemende mate'' bezorgd te zijn over de trage handelwijze van de aanklagers.

Tijdgebrek

Karadzic klaagt al sinds het begin van zijn proces over tijdgebrek. Hij moet meer dan 2 miljoen pagina's doornemen met een klein team van juridisch adviseurs. De rechters hebben hem mede daarom een aantal keer uitstel gegund.

De schorsing gaat volgende week in, nadat de al in Den Haag aanwezige getuigen gehoord zijn.

Misdaden

Karadzic, de voormalige leider van de Serviërs in Bosnië-Herzegovina, wordt vervolgd voor misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden tijdens de belegering van Sarajevo en volkenmoord na de val van moslimenclave Srebrenica. Die misdaden hadden plaats tijdens de bloedige Bosnische afscheiding van Joegoslavië (1992-1995).