WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag na de slechte verkiezingsuitslagen voor zijn Democratische partij het boetekleed aangetrokken. Hij zei ''verantwoordelijkheid'' te nemen voor het langzame herstel van de economie.

Hij zei verder dat de uitslag van de verkiezingen laat zien dat Amerikanen gefrustreerd zijn over de economie. ''Het is duidelijk dat veel Amerikanen nog geen vooruitgang hebben gemerkt en dat hebben ze ons gisteren laten merken'', aldus Obama.

''Deze verkiezingen onderstrepen voor mij dat ik mijn werk beter moet doen, net als alle anderen in Washington.''

Hij noemde het creëren van banen een topprioriteit. De VS hebben momenteel een werkloosheidspercentage van 9,6. Obama nodigde de Republikeinen uit met hem samen te werken om de problemen aan te pakken.

Enthousiast

''Ik ben erg enthousiast om te gaan praten met leden van beide partijen om te bepalen hoe we verder kunnen.''

Hij nodigde de Republikeinen nadrukkelijk uit om mee te praten over de hervormingen in de gezondheidszorg. De Republikeinen zijn fel tegen de recent ingevoerde wetgeving. ''Als de Republikeinen ideeën hebben hoe we het zorgsysteem kunnen verbeteren, dan ben ik meer dan bereid die ideeën te overwegen.''

Bescheidenheid

Obama ging ook kort in op de vraag hoe hij de verkiezingen had ervaren. ''Ik kan jullie vertellen dat sommige verkiezingsnachten leuker zijn dan andere. Sommige zijn opbeurend. Sommige nopen tot bescheidenheid'', aldus Obama