PARIJS - Een Franse rechtbank heeft bepaald dat de Rwandese rebellenleider Callixte Mbarushimana (47) terecht moet staan voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat berichtte de BBC woensdag.

De Franse autoriteiten arresteerden Mbarushimana vorige maand in zijn woonplaats Parijs op verdenking van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Democratische Republiek Congo in 2009.

Het ICC had een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd, zo meldde BBC.

Mbarushimana, een van de leiders binnen de Hutu-militie FDLR, wordt verantwoordelijk gehouden voor onder meer moord, marteling, verkrachting en aanvallen op de burgerbevolking in de oostelijke provincies Noord- en Zuid-Kivu nabij Rwanda. Mbarushimana ontkent de beschuldigingen.

Hutu's

De FDLR bestaat uit daders van de volkerenmoord op Tutsi's en gematigde Hutu's in 1994, waarbij ruim 800.000 mensen om het leven werden gebracht. De genocideplegers vluchtten na de oorlog naar buurland Congo, waar ze jarenlang voor grote onrust zorgden in de regio.

De FDLR is een van de machtigste rebellengroepen in het oosten van Congo, waar ze jaarlijks miljoenen verdienen doordat ze onder meer goudmijnen in handen hebben en de lokale bevolking uitbuiten.

Mbarushimana omschrijft de FDLR als een vrijheidsbeweging die ''Rwanda wil bevrijden van het fascistische regime'' van Tutsi-president Paul Kagame.