PARIJS - Een wegens medeplichtigheid aan moord en overspel in Iran ter dood veroordeelde vrouw, Sakineh Mohammadi Ashtiani, wordt woensdag niet geëxecuteerd.

Dit zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, woensdag na een gesprek met zijn Iraanse collega Manouchehr Mottaki. Kouchner vroeg daarbij naar eigen zeggen om de 43-jarige vrouw gratie te verlenen.

De zaak stamt uit 2006 en heeft veel beroering veroorzaakt omdat Ashtiani wegens overspel tot de dood door steniging was veroordeeld. Ze werd in een andere rechtszaak ook schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan de moord op haar man en kreeg daarvoor de doodstraf die met ophanging zou worden voltrokken.

Actiegroep tegen steniging

Ze zit in de gevangenis in Tabriz in de noordwestelijke Iraanse provincie Oost-Azerbeidzjan. Een in Duitsland gevestigde actiegroep tegen steniging meldde dinsdag dat ze woensdag zou worden opgehangen.

Een hogere rechtbank heeft in 2007 de doodstraf wegens haar rol bij de moord op haar man omgezet in tien jaar cel. De steniging is ondertussen door een hogere rechtbank bekrachtigd. In september ging die mede door internationale verontwaardiging niet door. Een Iraanse regeringsfunctionaris zei toen dat de zaak wordt herzien.

Mottaki beklemtoonde tegenover Kouchner dat de rechterlijke macht nog niet met deze zaak klaar is en dat de verhalen over Ashianti's executie nergens op berusten.