ATHENE - In de meeste poststukken met bommen die de afgelopen dagen in Griekenland zijn verstuurd, waren de springstoffen in boeken verstopt.

Dat berichtten Griekse media woensdag op gezag van bronnen binnen de politie.

De kennis van een VWO-scholier was voldoende om de bommen te kunnen maken, aldus een betrokken politieman.

De daders zouden de boeken hebben uitgehold en daarin een soort poeder hebben verstopt dat bij elk vuurwerk wordt gebruikt. Voor de ontsteking waren in de meeste gevallen een batterij en kabel geïnstalleerd.

Ontsteker

De explosie moest tot stand komen via vonken, maar een goede ontsteker zat er niet bij. In enkele gevallen was de springstof in enveloppen gedaan. In totaal zijn dertien bommen ontdekt of onschadelijk gemaakt, die waren bestemd voor regeringsleiders en internationale instanties.

De autoriteiten onderzoeken of er nog meer explosieven onderweg zijn naar het buitenland. Daarom ligt de postverzending via de lucht sinds dinsdagavond 48 uur stil.

Dinsdag werd in Duitsland een bompakketje onschadelijk gemaakt dat bestemd was voor bondskanselier Angela Merkel. Verder zijn er bompakketjes gestuurd naar de ambassades van Nederland, Zwitserland, Rusland, Duitsland, Bulgarije, Chili. Vermoedelijk zit een extreemlinkse splinterbeweging uit Griekenland achter de explosieve pakjes.

Veiligheidsexperts EU

Europese veiligheidsexperts komen vrijdag bijeen naar aanleiding van de onderschepte bompakketten aan boord van vliegtuigen. De Europese Commissie zal aan de hand van hun bevindingen beslissen of er extra veiligheidsmaatregelen voor luchtvrachtvervoer nodig zijn. Dat heeft een woordvoerder van de commissie woensdag in Brussel bekendgemaakt.

Dinsdag werden twee pakketten met explosieven onderschept op de luchthaven van Athene. Dinsdagavond werd er op de luchthaven van de Italiaanse stad Bologna een verdacht postpakket uit een vliegtuig gehaald.

Vorige week vrijdag werden er ook al twee bompakketten onderschept die per vliegtuig onderweg waren van Jemen naar Chicago.