MOSKOU - Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO heeft in Rusland nadrukkelijk gepleit voor samenwerking tussen de alliantie en Moskou bij een gepland raketschild.

Een dergelijk eerste gemeenschappelijk verdedigingssysteem tegen raketaanvallen zou een enorm politiek signaal afgeven.

De NAVO en Rusland staan voor een herziening van hun relatie, benadrukte Rasmussen woensdag in Moskou voor een ontmoeting met de Russische president Dmitri Medvedev.

''Goede betrekkingen tussen de landen van de NAVO en Rusland zijn goed voor een versterking van de veiligheid van allen'', aldus de NAVO-topman.

Sceptisch

Met een raketschild wil de NAVO zich beschermen tegen bijvoorbeeld aanvallen door Iran. Maar Moskou is sceptisch. De regering in het Kremlin vreest dat het systeem zich ook tegen de Russen kan keren.

De handreiking van Rasmussen komt voor de NAVO-top later deze maand in Lissabon, waarop Medvedev is uitgenodigd. Op de bijeenkomst wil het bondgenootschap zijn nieuw strategisch concept vastleggen waarmee het zich wil wapenen tegen de uitdagingen van de 21e eeuw.

Spoken uit het verleden

Het wordt tijd de spoken uit het verleden te vergeten, meende Rasmussen: ''De NAVO ziet Rusland niet als een vijand. We beschouwen Rusland als een belangrijke strategische partner.''

De aanwezigheid van Medvedev op de top in Portugal beschouwt de NAVO-topman als een ''uitgelezen kans om de pagina voor iedereen voortaan om te slaan.''