WASHINGTON - De Republikeinse partij heeft woensdag een grote comeback gemaakt in de Amerikaanse politiek. De prognoses wijzen erop dat de conservatieven een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden krijgen.

Ook wonnen de Republikeinen veel gouverneursposten. De Democraten weten hun meerderheid in de Senaat naar alle waarschijnlijkheid net te behouden.

De Republikeinse partij leek op sterven na dood na het presidentschap van de Republikein George W. Bush en de intrede van de Democraat Barack Obama in het Witte Huis.

Maar na de verkiezingen van dinsdag, waarbij de Amerikanen zo'n vijfhonderd senatoren, afgevaardigden, gouverneurs en andere bestuurders kozen, krijgt de partij meer mogelijkheden om het de tot nu toe oppermachtige Democratische partij van Obama moeilijk te maken.

Peilingen

Volgens peilingen van onder meer The New York Times, CNN en MSNBC stevenen de Republikeinen af op een ruime meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, de Amerikaanse Tweede Kamer.

De Republikeinen moeten tenminste 39 zetels van hun Democratische opponent afsnoepen om de macht in het 435 zetels tellende Huis over te nemen. Daarmee wordt het voor president Barack Obama aanzienlijk moeilijker om goedkeuring te krijgen voor zijn wetsvoorstellen.

Bij een meerderheid wordt Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, afgelost door een Republikein. Waarschijnlijk wordt dit John Boehner, de huidige leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden.

Meerderheid Senaat

De Democratische partij lijkt haar meerderheid in de Senaat, de Amerikaanse Eerste Kamer, net te behouden. Amerikaanse media meldden dat de Democraten Harry Reid van Nevada en Barbara Boxer van Californië in de exit-polls aan de leiding gaan. Als de twee Democraten hun voorsprong vasthouden, stellen zij de 50e en 51e Democratische Senaatszetel zeker. Daarmee hebben de Democraten een nipte meerderheid in de honderd leden tellende Senaat.

Zelfs als een van beide kandidaten toch verslagen wordt, behouden de Democraten hun overwicht. Als de stemmen staken geeft de stem van de Democratische vicepresident Joe Biden namelijk de doorslag.

Maar zelfs nu de Democraten een meerderheid lijken te houden in de Senaat, blijft er weinig over van de overmacht die de Democraten in 2008 verkregen: 59 Democratische zetels tegen 40 Republikeinse. In totaal waren er deze verkiezingen 37 zetels in de Senaat te verdelen.

Nieuwe gouverneurs

De Republikeinse partij won niet alleen fors in het Congres, dat uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden bestaat. De partij mag tien nieuwe gouverneurs leveren. In totaal stonden er 37 gouverneursposten op het spel.

De Democraten wisten wel de voor hun belangrijke staat New York te behouden en wonnen Californië terug. In die laatste staat was voormalig acteur Arnold Schwarzenegger jarenlang de Republikeinse gouverneur.

De Democraat Jerry Brown volgt hem op. Brown versloeg de Republikeinse zakenvrouw Meg Whitman, de miljardaire die ruim 100 miljoen euro spendeerde aan haar verkiezingscampagne.

Tea Party

De Republikeinen varen mee op het economische ongenoegen dat door de VS waart. Ook de populariteitsgolf van de Tea Party-beweging heeft de Republikeinse partij flink wat stemmen opgeleverd.

Rand Paul van de Tea Party-beweging sleepte de eerste Senaatszetel in de wacht voor de Republikeinen in Kentucky. Obama's vroegere Senaatszetel Illinois viel eveneens in Republikeinse handen.

Toch had de steeds invloedrijkere beweging niet alleen wind mee. Tea Party-lieveling en voormalig heks Christine O'Donnell, die stof deed opwaaien in de VS vanwege haar standpunten tegen masturbatie en haar streng gelovige opvattingen, moest haar meerdere erkennen in Democraat Chris Coons. Hij won de Senaatszetel met ruime cijfers.

Lees reacties van Twittergebruikers via NUlive.nl