BAGDAD - Een serie aanslagen dinsdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft ruim honderd levens geëist. Nog eens circa tweehonderd mensen raakten gewond.

Dat hebben bronnen binnen de Iraakse veiligheidsdiensten gemeld. Andere bronnen spraken van zeker 63 doden en bijna driehonderd gewonden.

Terroristen brachten volgens ooggetuigen zeker veertien autobommen tot ontploffing en er werden zelfmoordaanslagen gepleegd in horecagelegenheden en drukbezochte markten. De aanslagen hadden vooral plaats in sjiitische wijken van Bagdad.

In totaal zouden er op zeker 21 plaatsen aanslagen zijn gepleegd. De slachtoffers zijn volgens veiligheidsbronnen onschuldige burgers.

Bloedbad

De autoriteiten hebben een avondklok ingesteld in het oosten van Bagdad, waar veel sjiieten wonen. De aangevallen districten zijn hermetisch afgesloten.

Zondag werden honderden kerkgangers het slachtoffer van geweld in Bagdad. Een gijzelingsactie door gemaskerde daders liep uit op een bloedbad toen de politie de katholieke kerk bestormde.

Zeker 46 christelijke gijzelaars en zeven Iraakse militairen kwamen om het leven. Daarnaast raakten zeker vijftig kerkgangers gewond en ook vijftien militairen. Zeker vijf gijzelnemers werden gedood.

Begrafenisceremonie

De daders belaagden de katholieke kerk tijdens de zondagavonddienst. De soennitische aan al-Qaeda gerelateerde beweging Islamitische Staat van Irak (ISI) eiste de verantwoordelijkheid voor de actie op.

Enkele uren voor de aanslagenreeks van dinsdag had in Bagdad een begrafenisceremonie plaats voor de slachtoffers van de gijzelingsactie in de kerk.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger in Irak stelde tegen de nieuwszender CNN dat de aanslagen van dinsdag vermoedelijk zijn gepleegd door al-Qaeda, of door extremisten die banden onderhouden met dit terreurnetwerk.

Kerkdrama

Het geweld in Irak is afgenomen sinds het 'hoogtepunt' in de periode 2006-2007, toen tienduizenden Irakezen het slachtoffer werden van sektarisch geweld.

Oktober kende met 194 dodelijke geweldslachtoffers, inclusief het kerkdrama, het minste geweld sinds november vorig jaar. De dodelijkste dag van het afgelopen jaar was tot nog toe 25 augustus, toen 64 mensen werden gedood door tien aanslagen in acht provincies in Irak.