ATHENE - De Griekse politie heeft dinsdag vijf foto's naar buiten gebracht van vermeende leden van de ultralinkse groepering Samenzwering van de Cellen van het Vuur, die zouden zijn betrokken bij de bezorging van bombrieven bij buitenlandse ambassades in Athene.

Het gaat om vijf mannen in de leeftijd van 21 tot 30 jaar.

In de Griekse hoofdstad Athene hebben maandag en dinsdag onbekende daders pakketten met explosieven naar verschillende ambassades gestuurd, waaronder die van Nederland.

Niemand raakte gewond. Mogelijk zit de beweging ook achter de bombrief die dinsdag werd bezorgd bij de Duitse kanselarij in Berlijn.

De Griekse politie arresteerde maandag twee vermoedelijke leden van de Samenzwering van de Cellen van het Vuur.

Linkse activisten

De politie in Griekenland vermoedt dat extreem linkse activisten verantwoordelijk zijn voor de bompakketjes die de afgelopen dagen zijn verstuurd naar onder meer de ambassade van Nederland in Athene. Tot nog toe raakte één koerier lichtgewond doordat een explosief ontplofte.

''Het lijkt erop dat het gaat om een voortzetting van de aanslagen van maandag en dat Griekse guerrilla's erachter zitten'', zei een woordvoerder van de politie in Athene dinsdag. ''We zijn nog bezig met onderzoek''.

Zeven

In Athene werden dinsdag in totaal zeven bompakketjes ontdekt. Twee exemplaren ontploften bij de ambassades van Rusland en Zwitserland.

Drie andere explosieven, gevonden in de diplomatieke posten van Duitsland, Bulgarije en Chili, werden door de Griekse explosievenopruimingsdienst onschadelijk gemaakt.

Volgens de politie bevatten de pakketjes slechts kleine hoeveelheden springstof, die vrijwel zeker niet kunnen leiden tot dodelijke slachtoffers. Een van de pakketjes was gericht aan de ambassadeur van Chili.

Europol

In de avond werden ook nog twee explosieven ontdekt in pakketjes op de internationale luchthaven van Athene.

Deze objecten, die waren geadresseerd aan de Europese politieorganisatie Europol en aan het Europees Hof van Justitie, werden gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Op het kantoor van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn werd dinsdag ook een explosief pakket bezorgd.

Onschadelijk

Het was afkomstig uit Griekenland en was volgens minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere op dezelfde manier in elkaar gezet als de bom die eerder op de dag ontplofte bij de ambassade van Zwitserland in Athene.

Specialisten van de Duitse politie maakten het pakketje onschadelijk. Merkel verbleef dinsdag overigens in België.

Een medewerker van een koeriersbedrijf in Athene raakte maandag lichtgewond toen een bompakketje ontplofte in een kantoor van het bedrijf.

Ontploffing

Een ander explosief, bestemd voor de Nederlandse ambassade in de hoofdstad van Griekenland, werd onderschept in een pand van een ander postbezorgingsbedrijf. Alle explosieven zijn gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

De politie arresteerde maandag al twee personen op verdenking van het versturen van bompakketten. Het gaat om twee mannen van 22 en 24 jaar.

Een van hen droeg een kogelwerend vest en had een pistool bij zich. Ook hadden ze bompakketten bij zich. Een daarvan was bestemd voor de Franse president Nicolas Sarkozy, de andere voor de Belgische ambassade in Athene.

Gezocht

De 22-jarige arrestant werd al langere tijd gezocht omdat hij lid zou zijn van een extreem linkse organisatie, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het stichten van brandjes en het laten ontploffen van lichte explosieven bij woningen van politici en bij overheidsgebouwen en banken.

De afgelopen jaren zijn dergelijke aanslagen schering en inslag geworden in Griekenland. Ze maken echter zelden slachtoffers.

Griekse politie publiceert foto's verdachten