BERLIJN - Bij het kantoor van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is dinsdag een explosief aangetroffen.

Dat melden Duitse media. De Duitse regering heeft dinsdag bevestigd dat er een bompakketje naar Merkel is gestuurd.

Het pakket was afkomstig uit Griekenland, zo meldde minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere.

Het explosief had mensen kunnen verwonden, maar dat gebeurde uiteindelijk niet. Specialisten van de politie maakten het pakketje onschadelijk. Merkel, die dinsdag in België was, heeft hen daarvoor bedankt.

Athene

Volgens De Maziere was het explosief op dezelfde manier in elkaar gezet als de bom die eerder op de dag ontplofte bij de ambassade van Zwitserland in Athene. Hierbij raakte ook niemand gewond.

Als afzender was het Griekse ministerie van Economische Zaken opgegeven.

Het pakket is niet afkomstig uit Jemen, het land waar vorige week twee bompakketten vandaan werden gestuurd naar Joodse instellingen in de Verenigde Staten. Een van die pakketten was overgeladen op het vliegveld van Keulen.

Controle

De Duitse federale recherchedienst heeft de postkamer, die enkele meters verwijderd is van de kanselarij in Berlijn, gesloten. Alle brieven worden gecontroleerd. De kanselarij hoefde niet te worden geëvacueerd.

Bij de Duitse ambassade in Athene was eerder op de dag een bombrief bezorgd. Omdat op dat pakket geen afzender stond, stuurden ambassademedewerkers het terug naar de koeriersdienst. Daar werd het vernietigd.

Postbezorging

Duitsland staat op scherp na de ontdekking van bompakketten afgelopen vrijdag. Een daarvan was gevonden in Engeland, het andere in Dubai.

De autoriteiten in Griekenland hebben dinsdagavond laat besloten dat de postbezorging via de lucht zeker 48 uur wordt stopgezet.

Explosief bij kantoor Merkel