AMSTERDAM - In het proces tegen de Nederlands/Argentijnse piloot Julio Poch worden binnen twee weken getuigen gehoord die hem vrijpleiten.

Dat bevestigt zijn advocaat Geert-Jan Knoops dinsdag na een bericht hierover in NRC Handelsblad.

De onderzoeksrechter hoort de getuigen op last van het Argentijnse hof van beroep. Dat hof bepaalde vrijdag ook dat de uitspraken van Poch tegenover collega-piloten niet als bewijs kunnen dienen.

Knoops zegt dat hij in Nederland 'een aantal getuigen' heeft gesproken die voor P. ontlastende verklaringen hebben afgelegd. Het zou gaan om vier of vijf mensen.

Vaart

Knoops hoopt dat een aantal van hen binnenkort wordt verhoord. Om de vaart in het proces te houden, hoeven de getuigen niet over te vliegen naar Argentinië, waar Poch nog altijd vastzit.

Onder de te horen getuigen zitten ook de twee piloten die de zaak tegen Poch aanhangig hebben gemaakt. Een aantal getuigen wordt volgens Knoops via een videoverbinding gehoord. "Waarschijnlijk gebeurt dat via Madrid." Ze worden dan vanuit Argentinië ondervraagd door de Argentijnse advocaat van Poch.

Of Knoops bij de verhoren aanwezig mag zijn, is niet bekend. Het valt volgens hem nog niet te zeggen of Poch door de nieuwe ontwikkelingen uiteindelijk wordt vrijgelaten.

In zee gooien

Poch zou als piloot medeschuldig zijn aan het uit toestellen in zee gooien van politieke gevangenen tijdens de militaire dictatuur in Argentinië tussen 1976 en 1983. Duizenden mensen verdwenen tijdens de dictatuur.

Poch was piloot voor Transavia. Volgens collega's van de luchtvaartmaatschappij schepte hij erover op piloot te zijn geweest bij de zogenoemde 'doodsvluchten'. Hij ontkent de aanklachten en zegt dat zijn collega's zijn opmerkingen verkeerd geïnterpreteerd hebben. Spanje leverde P. in april uit aan Argentinië.