AMSTERDAM - Bij de Chileense, Duitse, Bulgaarse, Russische en Zwitserse ambassade zijn dinsdag bompakketten gevonden. Die bij de Zwitserse ambassade explodeerde, maar niemand raakte gewond.

Een onbekende gooide het explosief vanaf de straat naar het gebouw.

Voor het parlementsgebouw in Athene is tevens een verdacht pakket gevonden en gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Dat pakket was geadresseerd aan de Chileense ambassade in de Griekse hoofdstad. Een argwanende koerier had het pakket overgedragen aan politieagenten.

Ook bij de Bulgaarse en Duitse ambassade werden verdachte pakketten gevonden die gecontroleerd tot ontploffing werden gebracht. Bij de Russische vertegenwoordiging in Athene ontplofte ook een kleine bom, het is vooralsnog niet bekend of dit gecontroleerd gebeurde.

Maandag

Maandag waren explosieve brieven onderschept die bestemd waren voor de ambassades van Nederland en België, evenals de Franse president Nicolas Sarkozy. Een bombrief voor de Mexicaanse ambassade ontplofte bij een koeriersbedrijf.

Twee verdachten zijn opgepakt. Bij hun arrestatie zijn nog twee pakketten, voor de ambassade van België en de Franse president Nicolas Sarkozy, in beslag genomen.

Linkse rebellengroepering

Volgens de politie is vermoedelijk een linkse rebellengroepering verantwoordelijk voor de pakketten. Een van de maandag opgepakte verdachten heeft banden met de ultralinkse groepering Samenzwering van de Cellen van het Vuur, aldus de Griekse krant Kathimerini.

Ambassades, buitenlandse militairen en internationale bedrijven zijn in Griekenland geregeld doelwit van linkse militanten geweest. Ze plegen aanslagen op voornamelijk Amerikaanse doelen. De politie denkt niet dat het terreurnetwerk al-Qaeda achter het versturen van de explosieve post zit.

Volg de twitterberichten over dit nieuws via NUlive

Bomexplosie ambassade