LONDEN - Groot-Brittannië en Frankrijk gaan samenwerken bij het ontwikkelen en testen van kernwapens. De Britse premier David Cameron en de Franse president Nicolas Sarkozy tekenen dinsdag in Londen akkoorden over de samenwerking, aldus de BBC.

In Londen komt een centrum voor het ontwikkelen van kernwapens en in Frankrijk zullen wapens worden getest.

Het kantoor van Sarkozy liet weten dat het centrum voor het testen van de kernwapens in Valduc in het oosten van Frankrijk komt. Parijs wil het centrum in Valduc in 2014 in gebruik nemen.

Het Britse onderzoekscentrum komt in Aldermaston in het zuiden van Engeland.

Nucleaire geheimen

De landen zullen de zeggenschap over hun eigen kernwapens behouden. Ook zijn Frankrijk en Groot-Brittannië niet van plan hun nucleaire geheimen te delen.

Tijdens hun ontmoeting dinsdag in Londen zullen Sarkozy en Cameron ook de plannen bekendmaken voor het gezamenlijk opzetten van een expeditieleger.

Die troepenmacht moet uit 3500 tot 5000 militairen bestaan en kunnen worden ingezet wanneer de nood aan de man komt. De verwachting is dat dit leger een Engelssprekende commandant krijgt.

Vliegdekschepen

Verder zijn Londen en Parijs het eens over samenwerking bij het gebruik van vliegdekschepen vanaf 2020. Beide landen zijn van plan in ieder geval één vliegdekschip in de vaart te houden. De landen mogen elkaars vliegdekschip gebruiken wanneer het eigen schip door bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden uit de vaart is.

Twee weken geleden liet de Britse regering nog weten dat het fors zou gaan bezuinigen op defensie. Ook Frankrijk moet in de uitgaven voor defensie snijden.

De twee landen hopen door samen te werken op de kosten te sparen.