TORONTO - De Duitse minister Rainer Brüderle (Economische Zaken) wil een puntensysteem invoeren voor de immigratie. Het land zet dan alleen nog de deur open voor buitenlanders die voldoende punten scoren door opleiding, talenkennis, werkervaring en andere criteria.

De minister baseert zijn idee op het puntensysteem van Canada.

''Van alle systemen die ik ken, is dit voor mij het overtuigendste'', zei hij maandag bij een werkbezoek aan de Canadese stad Toronto. Hij liet zich daar informeren over het systeem dat Canada al tientallen jaren succesvol toepast.

Duitsers voeren sinds twee maanden een heftig debat over immigranten, sinds Bundesbank-bestuurslid Thilo Sarrazin zei dat immigranten Duitsland dommer maken. Bondskanselier Angela Merkel zei nadien dat de multiculturele samenleving is mislukt.

Ambachtslui

Brüderle zei dat veel bedrijven goede ambachtslui nodig hebben. Duitsland moet volgens hem sterker inzetten op het aantrekken van vakkrachten. Dat kan met het puntensysteem. ''We hebben een nieuwe welkomstcultuur nodig'', zei hij.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière reageerden terughoudend op het idee voor een puntensysteem. De Duitse regering heeft een werkgroepje van ministers gevormd die de immigratieproblematiek bekijkt.