WASHINGTON - De Democratische partij van de Amerikaanse president Barack Obama koerst af op een nederlaag bij de tussentijdse verkiezingen die dinsdag plaatshebben.

Volgens nagenoeg alle recente opiniepeilingen is het slechts de vraag hoe zwaar het verlies gaat uitpakken.

Zo besteedden veel media in de Verenigde Staten maandag aandacht aan de laatste peiling van Gallup/USA Today, waaruit blijkt dat 55 procent van de ondervraagde kiezers een voorkeur heeft voor de Republikeinen. Circa 45 procent wil gaan stemmen op de Democraten.

Aftreden

Het gat tussen beide partijen was voor het laatst zo groot in 1974, na het Watergateschandaal, waardoor de republikeinse president Richard Nixon uiteindelijk moest aftreden.

Volgens de krant Huffington Post moeten de Democraten rekening houden met een tsunami of een zware storm, als het gaat om de verkiezingen van dinsdag.

Republikeinen

Als de Gallup-peiling klopt, dan krijgen de Republikeinen niet alleen een grote meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, maar heeft deze oppositiepartij na de verkiezingen ook de macht in de Senaat.

De achterban van de Republikeinen zou meer dan die van de Democraten bereid zijn om dinsdag naar de stembus te gaan (35 om 32 procent). Veel zwevende kiezers zouden daarbij van plan zijn om op Republikeinse kandidaten te gaan stemmen.

Peiling

Uit de peiling blijkt verder dat negen op de tien aanhangers van de steeds invloedrijkere Tea Party-beweging een voorkeur hebben voor de Republikeinen boven de Democraten. Pew Research Center, een andere opiniepeiler, stelt op basis van eigen onderzoek dat de Republikeinen dinsdag aanspraak kunnen maken op 48 procent van de stemmen, tegen 42 procent voor de Democraten.

Obama en zijn Democratische partijgenoten doen er de laatste dagen alles aan om hun achterban te mobiliseren en naar de stembus te dirigeren. Het effect van deze campagne blijkt dinsdag na het sluiten van de kieslokalen.