ARUSHA - Het Rwanda-Tribunaal heeft de voormalige Rwandese zakenman Gaspard Kanyarukiga maandag veroordeeld tot dertig jaar cel voor zijn rol in de genocide in Rwanda in 1994. Dat heeft het in Tanzania gevestigde VN-hof laten weten.

De rechters van het Rwanda-Tribunaal oordeelden dat Kanyarukiga verantwoordelijk was voor het voorbereiden van de moord op Tutsi-burgers in de Nyange-kerk in Kuvumu.

Tijdens de genocide in 1994 waren zo'n tweeduizend Tutsi-burgers aangemoedigd in de kerk te gaan zitten. Op last van een radicale Hutu-militie werd de kerk met bulldozers platgewalst.

Levenslang

In maart 2008 veroordeelde het Rwanda-Tribunaal de priester Athanse Seromba al tot levenslang voor zijn betrokkenheid bij de massamoord in de Nyange-kerk. Volgens het tribunaal was Seromba de aanstichter van het bloedbad.

Bij de genocide in Rwanda werden zeker 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's omgebracht door radicale Hutu's. De belangrijkste verdachten worden door het Rwanda-Tribunaal van de VN in het Tanzaniaanse Arusha berecht; de ''kleinere vissen'' in Rwanda zelf.