AMSTERDAM - Aan de Nederlandse ambassade in de Griekse hoofdstad Athene is een bompakket verstuurd.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken stelt dat het pakket niet op de ambassade is bezorgd, maar is onderschept op hetzelfde kantoor van de koeriersdienst waar een andere bom, bestemd voor de ambassade van Mexico, wel ontplofte.

Een medewerkster van de bezorgdienst raakte daardoor gewond. De vrouw is met brandwonden naar een ziekenhuis gebracht, maar verkeert niet in levensgevaar. De explosie was volgens de politie klein.

Buitenlandse Zaken

De Griekse autoriteiten weten nog niet wat de motieven zijn van degenen die bompakketten naar ambassades van Nederland en Mexico in Athene hebben gestuurd. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag maandag gezegd.

Het ministerie kon wel de aanhouding van twee verdachten bevestigen. Het departement heeft nauwe contacten met de Griekse autoriteiten over het onderzoek naar de bompakketten, maar kan daar verder niet te veel over uitwijden.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zegt in een eerste reactie (video) opgelucht te zijn dat er op de ambassade "geen dramatische dingen zijn gebeurd".

Opgepakt

De Griekse autoriteiten onderzoeken de inhoud van het pakket en de afzender. Op basis van ooggetuigenverklaringen zijn tenminste twee mensen opgepakt in verband met de verzending van bompakketten naar ambassades in Athene, waaronder die van Nederland.

De twee droegen vuurwapens bij zich en hadden pruiken op. Een van de mannen droeg een kogelvrij vest. Volgens de politie gaat het om Grieken (24 en 22 jaar oud). De identiteit van de mannen is nog niet vrijgegeven.

Over het aantal personen dat is opgepakt, lopen de berichten overigens nog uiteen. Andere politiebronnen repten van vier arrestaties. Naast de twee mannen zouden twee vrouwen zijn opgepakt.

De politie denkt niet dat het terreurnetwerk al-Qaeda achter het versturen van de bompakketten zit.

Sarkozy

De verdachten hadden twee explosieven bij zich toen ze werden gearresteerd. Een daarvan was bestemd voor de Franse president Nicolas Sarkozy, de andere voor de Belgische ambassade in Athene. De explosieven zijn gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Dat meldde de Griekse politie maandag op haar website. Een brief voor de Mexicaanse ambassade was maandag ontploft bij een koeriersdienst. Op basis van ooggetuigenverklaringen wist de politie de verdachten (24 en 22 jaar oud) in de omgeving aan te houden.

Een woordvoerder van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat er op de Belgische ambassade in Athene een bompakket is bezorgd. Meer details kon hij nog niet geven.

Ultralinks

Volgens de krant Kathimerini (vertaling) is een van de verdachten betrokken bij de ultralinkse groepering Samenzwering van de Cellen van het Vuur.

Kathimerini meldt dat de verdachten een derde pakket bij zich hadden toen ze werden gearresteerd. Het is niet bekend aan wie dat was geadresseerd.

Op de ambassade in Athene zijn ongeveer vijftien mensen werkzaam, zowel Nederlanders als Grieken.

Bekijk reacties van Twitteraars via NUlive

Bompakket Athene