ISTANBUL - De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan beschuldigt Europa van het steunen van terroristen. Hij stelt Europa daarmee verantwoordelijkheid voor de bomaanslag zondag in de miljoenenstad Istanbul. Dat meldden Turkse media maandag.

Door de terreuractie vielen 32 gewonden, de dader kwam om. Erdogan haalde de bomaanslag aan in een toespraak die hij hield voor een internationaal congres in Istanbul.

Hij verweet Europese landen dat zij, ondanks Turkse waarschuwingen en eisen, nog altijd niet afrekenen met organisaties die terrorisme steunen maar zich verschuilen achter media- of liefdadigheidsorganisaties.

Hij doelt daarmee onder andere op Roj TV, een Koerdisch kanaal dat uitzendt vanuit Denemarken en dat algemeen wordt gezien als spreekbuis van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

Betrokkenheid

Het staat nog niet vast of de PKK inderdaad achter de aanslag zit. De organisatie zelf heeft betrokkenheid ontkend. De laatste tijd zijn er echter verschillende splintergroepen actief waarover de leiding van de PKK niet altijd controle heeft.

Ook een linkse terroristische organisatie, DHKP-C, staat nog op het lijstje verdachten, net als de Turkse tak van al-Qaeda. Tot nu toe heeft niemand de aanslag opgeëist.