AMSTERDAM – "Mijn droom is dat ik toch nog levend de gevangenis uitkom", zegt de tot levenslang veroordeelde Oostenrijkse incestpleger Josef Fritzl maandag in een interview met het Duitse Bild.

Over zijn daden wil Fritzl niets zeggen. Ook op de vraag of hij spijt heeft van het jarenlang opsluiten en verkrachten van zijn dochter en latere kleinkinderen geeft hij geen antwoord.

Fritzl laat wel weten in de gevangenis geen contact te hebben met zijn familie. Dat komt volgens hem niet omdat zijn vrouw en kinderen niets meer van hem willen weten. “Ze worden hier gewoon weggehouden”, zo vermoedt hij.

Na zijn gedroomde vrijlating ziet Fritzl zich graag met zijn vrouw herenigd. “Ze houdt zeker nog van me.”

Kelder

Josef Fritzl hield zijn dochter Elisabeth 24 jaar gevangen in de kelder van zijn huis in het Oostenrijkse Amstetten. Hij verwekte in totaal zeven kinderen bij haar, die tussen 1984 en 2008 eveneens gevangen zaten in de kelder. Een van de kinderen stierf door nalatigheid van Fritzl.

Ten tijde van het proces tegen hem sprak Fritzl nog wel over spijt van zijn daden. "Het spijt me uit de grond van mijn hart. Helaas kan ik het niet meer goedmaken. Ik kan alleen maar proberen de schade zoveel mogelijk te beperken'', zo zei hij in 2009, toen hij alle aanklachten tegen hem bekende.

In maart 2009 werd het ‘Monster van Amstetten’ veroordeeld tot levenslange tbs voor moord, verkrachting, incest, slavernij, wederrechtelijke vrijheidsberoving en bedreiging met geweld.