KIGALI - De Nederlandse ambassade in Rwanda kan ''officieel'' niks doen voor de gearresteerde oppositieleidster Victoire Ingabire, die zestien jaar in Nederland woonde. Dat zei de Nederlandse ambassadeur in Rwanda, Frans Makken, maandag.

Volgens Makken heeft Ingabire weliswaar een vluchtelingenstatus in Nederland, maar is zij op een Rwandees paspoort naar Rwanda teruggekeerd. Zij wilde daar meedoen aan de presidentsverkiezingen, maar werd opgepakt.

Volgens Makken moeten vluchtelingen die willen terugkeren naar hun eigen land, dat op een paspoort van het eigen land doen.

''Dat heeft zij aangevraagd en gekregen. Daarmee is ze een Rwandese in Rwanda’’, aldus Makken. De officiële wegen voor Nederland om iets te doen, zijn hierdoor afgesneden.

Lastig

Sinds dit jaar maakt de Rwandese regering het de verschillende oppositiebewegingen zichtbaar lastig. ''Daar spreken we ze in algemene zin op aan; daar maakt Ingabire onderdeel van uit.’’

Nederland is de grootste buitenlandse investeerder in Rwanda. Bedrijven als Heineken, Draka en Rabobank zijn er actief. Luchtvaartmaatschappij KLM vliegt sinds zondag vijf keer in de week naar Rwanda.